Pitanje 1: Kako da znam da mi je putanja do vašeg satelita čista?

Odgovor: Na ovoj web stranici se može izračunati azimut i visina. Kliknite ovdje

Pitanje 2: Na putanji od moje satelitske antene do satelita postoji puno visokog drveća. Šta da radim?

Odgovor: Drveće može uzrokovati smetnje satelitu i satelitskoj anteni. Ukoliko ne možete pronaći drugu ili višu lokaciju koja osigurava čistu putanju, morat ćete posjeći Vaše drveće. Možete, ako je potrebno, montirati antenu i na visini od 30 m iznad Vaše kuće bez dodavanja bilo kakvih pojačala signala.

Pitanje 3: Da li se satelitska antena mora instalirati izvan kuće? Ja živim u stanu i moram se pridržavati određenih pravila ponašanja.

Odgovor: Satelitska antena mora se postaviti vani kako bi primala signal. Neki materijali od kojih je prozor napravljen dozvoljavaju prolaz signala, ali ćete gubiti na snazi signala.

Pitanje 4: Mogu li ja sam instalirati svoj satelitski TV sistem?

Odgovor: Možete sami instalirati sistem. Mi u ponudi imamo i paket za samo-instaliranje koji sadrži sav alat neophodan za instaliranje jednog prijamnika.

Pitanje 5: Da li je moguće gledati različite programe na dva televizora pomoću mog HrvatskaTV Australija sistema?

Odgovor: Da, mi nudimo ovu vrstu usluga. Potrebna Vam je satelitska antena sa niskošumnim blok konvertorom sa dva izlaza (dual output LNBF), i poseban prijamnik za svaki televizor. Možete kupiti jedan prijamnik i gledati lokalne kanale na jednom televizoru dok gledati druge kanale na drugom. Međutim, ne možete gledati dva različita kanala istovremeno sa samo jednim prijamnikom.

Pitanje 6: Potreban mi je profesionalac za instalaciju. Koga mogu nazvati?

Odgovor: Jednostavno nazovite nas kako bi smo odabrali termin za instalaciju koji će Vama odgovarati ili popunite narudžbenicu online.

Pitanje 7: Instalirao sam svoj novi satelitski sistem sam, ali ne mogu uključiti satelitsku antenu. Samo mi se pojavljuje crveni indikator signala. Možete li mi pomoći?

Odgovor: Crveni indikator signala znači da ne dobijate dovoljno jak signal od satelita ili da je usmjeravate prema pogrešnom satelitu. Prvo, osigurajte da sljedeć zahtjevi budu ispunjeni: Vaša antena je ispravno usmjerena prema odgovarajućem satelitu (Možete provjeriti visinu i azimut pomoću ovog programa). Sljedeće, morate biti sigurni da nema ništa što može blokirati signal između antene i satelita. Treće, provjerite da li je kabal iz antene pa sve do prijamnika pravilno priključen. Ukoliko i dalje imate problema, obratite se našoj Službi za tehničku podršku ili provjerite u Uputsva za instaliranje. Mogu Vam biti od velike pomoći.

Pitanje 8: Imamo satelitsku antenu i tokom jakih kiša ili snijega gubimo signal. Postoji li način s kojim bi se ovaj problem izbjegao?

Odgovor: Moguće je da je problem u tome što spojni priključci na kablovima nisu vodo-otporni. Ukoliko voda dospije u kablovski priključak, dolazi do problema o kojima govorite. Preporučujemo Vam da pričekate bolje vremenske uvjete i dobijete bolji signal tako da ste sigurni da su kablovi suhi. Zatim, silikonom zaštitite kablovske priključke.

Ponovno izdizanje antene bi umanjilo ovaj problem. Što je snaga signala veća, manje ćete imati problema sa padom signala.

Jaka kiša ili snijeg također mogu uzrokovati gubitak signala jer satelitska antena ne može pronaći satelit. Ukoliko živite na teritoriju sa nestabilnim vremnskim prilikama, trebate razmisliti o mugućnosti kupnje veće satelitske antene.

Ukoliko pokušate ponovo izdignuti Vašu satelitsku antenu radi optimalnog signala, molimo Vas da se uvjerite da je toosigurano PRIJE nego što učinite bilo šta drugo.

Pitanje 9: Šta trebam učiniti kako bi pravilno uzemljio svoj sistem?

Odgovor: Možda bi bilo dobro da instalirate spojnicu za uzemljenje na zgradu ili na neku drugu jaču konstrukciju u blizini satelitske antene. Provjerite da je mjesto instalacije stabilno i da dobro pričvrstite spojnicu za uzemljenje na površinu. Postavite spojnicu za uzemljenje što je bliže moguće uzemljivaču.

Postavite spojnicu tako da su joj priključci horizontalni. Ovo sprečava ulazak vlage u spojnicu. Najkraćom rutom dovedite koaksialne kablove iz LNBF-a do ulazaa spojnice za uzemljenje.

Svaki kabel treba biti spušten ispod priključka, tako da se omogući otkapavanje vode prije nego što uđe u spojnicu. Spustite žicu za uzemljenje do uzemljivača prema lokalnim elektro propisima.

Žica za uzemljenje mora uvijek biti jedna žica. Nikada ne spajajte dvije žice za uzemljenje. Korozija i vremenski uvjeti mogu dovesti do lošeg spoja, i time učiniti uzemljenje neispravnim i opasnim. Ako odsječete žicu za uzemljenje prekratko, zamjenite je sa jednom žicom i isjecite na odgovarajuću dužinu.

Koristite kablovske spojnice kako bi pričvrstili kabel na zgradu. Ovo spriječava oštećenja.

Pitanje 10: Mogu li da obojiti satelitsku antenu kako bi se bolje uklopila sa fasadom?

Odgovor: Možete obojiti svoju satelitsku antenu. Preporučamo Vam da koristite mat boje, a ne blistave boje, kako bi smanjili mogućnost pojave problema reflektiranja topline na LNBF. Također, ne bojite LNBF.