Da li imate problema sa vašim Direct-To-Home satelitskim sistemom? Pogledajte ovaj lak za korišćenje odjeljak za riješavanje problema na koje najčešće nailazite...

Prije nego što krenete sa pitanjima, želimo vas podsjetitio da se mnogi problemi rješavaju jednostavnim resetiranjem vašeg satelitskog prijamnika, što se može uraditi nekoliko puta. Kliknite ovdje kako bi ste pronašli savjete za riješavanje problema uključujući i mnoge tehničke probleme. Ukoliko vam ni ovo ne odgovori na vaša pitanja, pogledajte pitanja/linkove ispod.

Izgubio sam programe i ne znam zašto?

Gubitak signala je često rezultat loših vremenskih uvjeta. Također, do gubitka signala može doći usljed oštećenja kabla, oštećenje antene ili neispravne opreme. Provjerite signal u dobrim vremenskim uvjetima i pokušajte se sjetitii da li ste posljednji put izgubili signal zbog lošeg vremena.

Ukoliko ste provjerili signal i indikator signala je na oba primopredajnika (transpondera) zelen, kliknite ovdje kako biste kompletno resetirali hardver ukoliko to već niste napravili.

Provjerite da li je putanja prema južnom dijelu neba neometana (tj. da nema drveća, grančica na putanji).

Ukoliko i dalje nakon resetiranja hardvera, nemate signal od antene do prijamnika, nastavite...

Provjerite da li je koaksijalni kabel priključen na "Satellite In" koji se nalazi na zadnjoj strani risivera, i ručno pričvršćen.

Pregledajte sve kablove i priključnice i provjerite da li na njima postoje oštećenja odnosno korozija.

Ukoliko i dalje imate problema, kontaktirajte centar tehničke podrške Hrvatska TV Australija pozivanjem sljedećeg broja: +61.2.8006.1833, pritisnite 3 za tehničku podršku i objasnite im sve pojedinosti situacije u kojoj se nalazite. Oni će vam odgovoriti na sva dodatna pitanja.

Moj daljinski ne pokreće prijamnik. Možete li mi pomoći?

Ukoliko vaš daljinski ne pokreće satelitski prijamnik, međutim lampica na daljinskom se pali kada pritisnete bilo koje dugme, jednostavno pritisnite sat dugme koje se nalazi pri dnu daljniskog upravljača. Ako vaš daljinski upravljač ima mode dugme na gornjem središnjem dijelu daljinskog, pritiskajte to dugme sve dok lampica ne dodje do „sat“-a. Sada bi trebalo da vaš satelitski prijamnik reagira na daljinski upraljavač.

Ukoliko se pri pritisku na bilo koje dugme, lampica ne upali ili ne treperi, treba da zamjenite baterije u skladu sa šemom baterija. Ukoliko ste stavili nove baterije u daljinski i on i dalje ne radi, još jednom provjerite da li su nove i da li su pravilno postavljene.

Ukoliko su baterije u daljinskom ispravne ali daljinski i dalje ne radi, moguće je da se daljinski naelektrizirao. Potrebno je da izvadite baterije na oko 30 sekundi a zatim da ih vratite u daljinski. Ovo bi trebalo da ga oslobodi od električnog naboja.

Ukoliko vaš daljinski i dalje ne radi, kontaktirajte centar tehničke podrške Hrvatska TV Australija pozivanjem sljedećeg broja: +61.2.8006.1833, pritisnite 3 za tehničku podršku ili im pošaljite e-mail na technic@croatiantv-australia.com

Instalirao sam antenu i ne mogu naći signal. Možete li mi pomoći?

Ukoliko je indikator signala crven, to znači da ne dobijate dovoljno jak signal od satelita ili da je usmjeravate ka pogrešnom satelitu u odnosu na izabrani satelit.Kliknite ovdje za uputstva kako da instalirate vaš Direct-To-Home satelitski sistem. Također, konsultirajte i vaše uputstvo za korišćenje zbog preciznijih smjernica.

Postarajte se da sledeći uslovi budu ispunjeni:

1 - Vaša antena je ispravno usmjerena ka odgovarajućem satelitu, Optus D2 na 152° East. Kako bi provjerili visinu i azimut, Kliknite ovdje.

2 - Morate biti sigurni da nema ništa što može blokirati signal između antene i satelita,

3 - Provjerite da li je kabel iz antene pa sve do risivera pravilno priključen.

Ukoliko i dalje imate problema kontaktirajte centar tehničke podrške Hrvatska TV Australija pozivanjem sljedećeg broja:+61.2.8006.1833, pritisnite 3 za tehničku podršku ili im pošaljite e-mail na technic@croatiantv-australia.com.

Slika na mojim Hrvatska TV Australija kanalima je crno-bijela?

Kako bi slika dobila boju - resetirajte hardver. Ukoliko ovo ne riješi problem, izvucite "Satellite In" kabel iz prijamnika a zatim ga ponovo vratite, sačekajte oko 15 sekundi. Prijamnik mora biti isključen dok ovo radite.

Zvuk nije sinhroniziran sa slikom. Može li se ovaj problem riješiti?

Nekoliko stvari može izazvati problem sa Video/Audio sinhroniziranjem. Možda je problem u samom izvoru emitiranja (znači možda pružatelj emitira asinhron program), možda je problem u lošem signalu ili je možda problem u načinima kompresije.

Kako bi riješili ovaj problem možete resetirati prednju masku tako što ćete isključiti prijamnik preko prednje maske i jednostavno ponovo uključiti prijamnik nakon nekoliko minuta. Noviji modeli prijamnika se mogu resetirati tako što ćete držati „power“ dugme oko 5 sekundi ili dok ne vidite da se prijamnik isključio. Kada se isključi sklonite prst sa „power“ dugmeta, i prijamnik će se sam resetirati i sam će se ponovo uključiti.

Ukoliko, nakon što uradite sve gore navedeno, i dalje ne riješite problem, pokušajte da izvadite i zamjenite smart karticu (ovome bi trebalo da pribjegnete kao posljednjoj opciji). Ovo uglavnom riješava probleme asinhronizacije.

Ukoliko i dalje imate problema, upišite broj kanala, ime programa, datum i vrijeme kada se to desilo i kontaktirajte nas. Ove informacije će nam pomoći da „uđemo u trag“ bilo čemu što bi moglo da bude uzrok problema.

Imam problema sa povremenim gubitkom signala. Može li se ovaj problem riješiti?

Ako se gubitak signala dešava često u lošim vremenskim uvjetima i vrati se kada se vremenski uvjeti poprave, to bi značilo da inače imate loš signal. Ukoliko do gubitka signala dolazi uvijek u određeno vrijeme, trebalo bi da saznate šta se dešava u to vrijeme što bi izazvalo pad signala. Neki kućni električni uređaji kada su uključeni mogu biti uzrok problema.

Također, sporedne antene radio stanica ili hitnih službi kao i radarski detektori mogu da se umiješaju. Ako se pad signala dešava samo tjekom proljeća ili ljeta, moguće je da satelitskoj anteni smeta neko drvo kom lišće opada zbog zime, i ponovo raste u to doba godine.

Ovo uputstvo za riješavanje problema vam na brze i jednostavne načine pomaže oko nekih čestih i ne-tako-čestih problema koji se mogu javiti ako imate Direct-To-Home satelitski sistem. Ako i dalje imate probleme koje ne možete da riješite pomoću ovih korisnih savjeta, kontaktirajte centar tehničke podrške Hrvatska TV Australija pozivanjem sljedećeg broja: +61.2.8006.1833, pritisnite 3 za tehničku podršku ili im pošaljite e-mail na technic@croatiantv-australia.com

Ukoliko niste sigurni u samostalnu primjenu nekih od ovih savjeta, savjetujte se kod lokalnog profesionalnog tehničara za instalaciju.